A food resource for natives and mestizo groups of Mexico: the wild mushrooms

Main Article Content

Ángel Moreno Fuentes

Abstract

This paper introduces and discusses general information about Mexico’s alimentary wild mushrooms. These had been a main part of the original and half-caste cultures of our country feeding resources. Historical and current information about this subject, supports that fact. We cover the traditional nomenclature and the mushrooms’ cultural importance and nutritional value, recollection processes and traditional commercialization, as well as some preservation practices, and emphasize some culinary and biotechnical aspects. Finally we stress the importance of academic activities related to diffusion and divulgation of the subject, emphasizing some of the risks that mushroomsand its culture run; and stating some proposals and recommendations that –in the our opinion– must be rapidly dealt with.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Moreno Fuentes, Ángel. (2014). A food resource for natives and mestizo groups of Mexico: the wild mushrooms. Annals of Anthropology, 48(1), 241–272. https://doi.org/10.1016/S0185-1225(14)70496-5
Author Biography

Ángel Moreno Fuentes, Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo

Ángel Moreno Fuentes Doctor en Ciencias (Biología) y Maestro en Ciencias (Biología Vegetal) por la Facultad de Ciencias, UNAM. Sus áreas de interés son la Etnomicología y Micología: diversidad fungística aprovechable en el noroeste y centro de México. Entre sus publicaciones más recientes se cuentan artículos de la Revista Mexicana de Biodiversidad, Revista Mexicana de Micología, Etnobiología y su participación en la edición del libro Sistemas Biocognitivos Tradicionales, paradigmas en la conservación biológica y el fortalecimiento cultural (2010), asimismo, su reciente colaboración en el libro Cujtlacochi, el cuitlacoche (2011) y su reciente aportación Revista Etnobiología: orígenes y desarrollo (2013). En 2009 organizó el 1er Congreso Latinoamericano y VII Congreso Mexicano de Etnobiología. Actualmente es Investigador Titular del Centro de Investigaciones Biológicas de la Universidad Autónoma del Estado de Hidalgo y profesor desde 1995 en la Facultad de Ciencias, UNAM, en la cual es responsable del Taller de Etnobiología; es responsable también del Laboratorio de Etnobiología y de la Colección de Hongos de la UAEH, asimismo, editor fundador de la revista Etnobiología y ex presidente de la Asociación Etnobiológica Mexicana A.C.; actualmente es el responsable de la Sublínea Temática de Etnomicología de la Red de Etnoecología y Patrimonio Biocultural del CONACyT.