The Influence of Naringin on the Properties of Orange Bitters

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Sebastián Álava-Viteri
Mateo Almeida-Veloz
Jacqueline Flores-Chancosa
Zulma L´opez-Ochoa
Sydnee Sánchez-Rivera
Gustavo José Sandoval-Cañas

Abstract

Currently, beverages produced by the food industry use various ingredients to develop aroma and flavor. Bitters are substances used to develop these organoleptic properties. This paper presents a literature review on bitters and the use of the flavonoid Naringin with the aim of contextualizing the topic within the contents of Organic Chemistry. The chemical properties of Naringin related to the interaction with taste receptors in the human body are described. Furthermore, an experiment is presented where the presence of phenolic compounds in orange peel was qualitatively identified. Two samples were prepared from the orange peel: one through alcoholic maceration and the other using steam distillation, followed by characterization with a FeCl 1%  solution. This was done to demonstrate the presence of Naringin and perceive the bitter taste. In this way, it is intended that the academic community use this topic and experiment as a strategy in the teaching-learning process of Organic Chemistry, incorporating the concepts of polarity and isomerism. Finally, contextualizing in the classroom is important to motivate students and promote meaningful learning.

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Author Biography

Gustavo José Sandoval-Cañas, Universidad Central del Ecuador

Se formó en la Carrera de Química de Alimentos por la Universidad Central del Ecuador, es Máster en Educación en Ciencias: Química de la Vida y Salud. Actualmente ejerce la docencia en la Universidad Central del Ecuador en la carrera de Química como profesor de Química Orgánica. Su experiencia como docente comenzó desde la enseñanza media en el Colegio de las Américas Quitumbe y a nivel superior trabajó en la Universidad Central del Ecuador en el sistema de nivelación. Trabajó en la Universidad Técnica de Cotopaxi, en la Carrera de Agroindustria y en la Universidad Iberoamericana del Ecuador en las Carreras de Nutrición y Enfermería. En su maestría formó parte del grupo de investigación Laboratório de Ensino de Química (LAEQUI), en la Universidad Federal de Santa María, Brasil.  Como químico, tiene experiencia en la industria alimenticia y farmacéutica. Además, trabajó en investigación en el Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIAP) en el Laboratorio de Servicio, Análisis e Investigación de Alimentos y en el Centro de Investigaciones Biotecnológicas del Ecuador (CIBE) en el área de Bioproductos.

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